zz

قارچ های انگل و تجزیه کننده

بسیاری از قارچ ها می توانند انگل قارچ های خوراکی پرورشی باشند . برخی از این قارچ ها موجب بروز مشکل در طی ریسه دوانی شده و از میسلیوم تغذیه می کنند و بعضی دیگر روی خود قارچ زندگی می کنند و در نهایت منجر به افت شدیدی در راندمان می شوند . علت اصلی بروز این مشکل ، آماده سازی نا مطلوب بستر کشت و یا آلودگی آن طی مراحل اسپان زنی است . تعدادی از قارچ های انگل و تجزیه کننده رایج در واحدهای پرورش قارچ به شرح زیر می باشند :

کپک سبز زیتونی

در مناطقی از کمپوست که میسیلیوم آگاریکوس رشد نمی کند توسعه می یابد . رنگ آن در ابتدا سفید مایل به خاکستری است که در مراحل بعد به سبز زیتونی تغییر رنگ می دهد . وجود کپک سبز نشان دهنده وجود شرایط بی هوازی در طی پاستوریزاسیون و یا مرحله ریسه دوانی و همچنین بالا بودن دمای پاستوریزاسیون می باشد . اکسیژن با غلظت کمتر از 16 درصد ، دمای پاستوریزاسیون بیش از 62 درجه سانتیگراد ، فشرده بودن بیش از حد بستر کشت و رطوبت نسبتا بالای آن شرایط مناسب برای توسعه کپک سبز را بر روی بستر فراهم می کند و بهترین روش پیشگیری از رشد این کپک تهیه بستر کشت با شرایط مناسب می باشد .

بیماری تار عنکبوتی

در این نوع از آلودگی ساختاری تار عنکبوتی بر روی میسلیوم های مرده مشاهده می شود و به صورت یک پرده غشایی است که به سرعت بزرگ می شود و رنگ آن به صورت مایل به زرد تغییر می یابد . وجود این کپک ها در سالن پرورش قارچ نشانه جریان کم هوا ، رطوبت نسبی و دمای بالا است . در این شرایط کپک سریع رشد کرده و به صورت یک انگل بر روی میسلیوم قارچ مشاهده می شود . برای مبارزه با این کپک بهتر است میسلیوم و قارچ های مرده را به طور مرتب در انتهای مرحله برداشت جدا کرد .

قارچ های رقیب کلاهدار

اندازه قارچ ها در جنس کاپرینوس بین 0.2 میلی متر تا 40 سانتیمتر متغیر است . این قارچ ها پس از آزاد شدن اسپورها ، حل شده و تشکیل یک مایع جوهر مانند را می دهند . وجود آنها نشانه بالا بودن میزان آمونیاک در قارچ آگاریکوس و والواریلا و فرآیند حرارتی نامناسب در مورد بستر کشت پاستوریزه قارچ صدفی است .

هنگامی که این قارچ ها مشاهده می شوند برای اقدام علیه آنها خیلی دیر است و باید از آلوده شدن محصول دوره بعد جلوگیری نمود .

کپک نوروسپورا

این کپک بیشتر از طریق اسپان منتقل می شود و حضور آن در بستر کشت نشانه مرطوب شدن درپوش های پلاستیکی روی محفظه های اسپان است . وجود یک جرم پودری نارنجی رنگ نشانه وجود آنست . برای مبارزه با این کپک باید جریان هوای درون اتوکلاو را کنترل نموده و از مرطوب شدن درپوش ها بوسیله پوشاندن آنها با پلاستیک جلوگیری نمود . بهتر است به جای حرارت مرطوب از حرارت خشک به جای استریل کردن اسپان استفاده کرد .

کپک سیاه

این بیماری به صورت لکه های سیاه رنگ در سطح بستر کشت مشاهده می شود . حضور آن نشاندهنده شرایط بهداشتی ضعیف در طی اسپان زنی است . به منظور مبارزه با آن در ابتدا باید منبع آلودگی مشخص گردد . در صورتی که بخش زیادی از کیسه ها آلوده باشند نشاندهنده کافی نبودن فرآیند حرارتی است .

بیماری حباب تر

اسپورهای این کپک میسلیوم قارچ را آلوده نموده و سبب تشکیل حباب های مرطوب می شود .این حباب ها در مراحل بعد ، قطرات قهوه ای مایل به قرمز تولید می کنند . این بیماری بوسیله مرطوب بودن حباب ها و همچنین بوی نامطبوعی که ایجاد می کند از بیماری حباب خشک متمایز می شود  . علاوه بر این میسلیوم کپک عامل حباب خشک نمی تواند در کمپوست رشد کند .

کپک سبز تریکودرمایی

کپک های سبز یکی از عمومی ترین گروه های بیماریزایی هستند که در واحدهای پرورش قارچ خوراکی دیده می شوند و دارای گونه های مختلفی هستند . اغلب گونه های جنس تریکودرما در هنگام تولید کنیدیوسپور سبز رنگ می شوند در حالی که قبل از آن برنگ سفید بوده و به سختی از میسلیوم های قارچ قابل شناسایی هستند . تریکودرما را می توان به صورت لکه های سبز رنگ روی قارچ های مرده ، خاک پوششی ، کمپوست ، بسترهای کشت استریل و حتی روی الوارهای چوب تازه بریده شده مشاهده نمود . این اسپورها چسبنده بوده و به راحتی توسط مگس ها ، کنه ها و دست های آلوده کارگران قارچ چین به سایر بخش ها منتقل می شوند .

تریکودرماهای پارازیت

اگر گونه های پارازیت تریکودرما در زمان اسپان زنی به بستر موجب آلودگی شوند ضرر زیادی به مزرعه وارد می آورد زیرا ترکیبات سمی و آنزیم های هیدرولیز کننده که توسط آنها ترشح می شوند منجر به از بین رفتن میسلیوم می شوند .. در صورت آلوده شدن بستر به تریکودرماهای پارازیت علائم آن یک هفته پس از اسپان زنی بستر ظاهر می شود . به محض بروز آلودگی میلیون ها اسپور تولید می شود که قادرند سایر بسترها را نیز آلوده نمایند . کنه ها میزان آلودگی را افزایش می دهند . به منظور مبارزه با این مشکل بستر کشت آلوده را باید سریع از سالن خارج و در فاصله ای دور از مزرعه نابود کرد و اسپان زنی باید در یک محیط غیر آلوده انجام شود و هر چیزی را که با بستر در تماس بوده است باید کاملا تمیز کرد .

بیماری حباب خشک

امروزه این بیماری یکی از بیماریهای شایع است . علایم این بیماری در مراحل مختلف پرورش قارچ به صورت های مختلفی ظاهر می شود . قارچها اگر در مرحله پین زنی آلوده شوند پیازی شکل شده ، ساقه ضخیم تر از کلاهک می شود و کلاهک و ساقه قابل تمایز نیستند . آلوده شدن قارچ در سایر مراحل باعث ایجاد انحنا در پایه شده و در مراحل پایانی بصورت یک کلونی پرزی شکل خاکستری رنگ روی کلاهک قارچ قابل مشاهده است . قارچ های آسیب دیده خاکستری رنگ می شوند . ورتیسیلیوم از طریق خاک پوششی و ظروف بسته بندی آلوده به سالن کشت منتقل شده و از طریق اسپورهای موجود در هوای تهویه سالن تولید و یا مگس های فورید و سیارید ، تجهیزات ، دستها و حتی از طریق آبیاری گسترش می یابند . سرعت انتشار حباب خشک بیشتر از حباب تر است . به منظور کنترل و مبارزه با این بیماری توجه به نکات زیر ضروری است :

بیشترین توجه به رعایت بهداشت انجام پذیرد .

مگس ها را کنترل نمائید .

فیلترهای اسپور را در قسمت هوای ورودی و قسمت تهویه قرار دهید .

خاک پوششی را به دقت تیمار کنید حتی اگر می خواهیم یک ظرف استفاده کنیم .

محل بروز بیماری را با اسپری نمودن قسمت آلوده با فرمالین تجاری 2 درصد کنترل نمائید . بخش های آلوده شده را جدا کرده و در یک کیسه پلاستیکی بریزید .

کلروتالونیل بلافاصله پس از خاکدهی و یک هفته پیش از برداشت بکار رود .

اگر فرمالین بلافاصله پس از خاکدهی بکار رود ، پرکلراز را می توان 9 روز پس از خاک دهی ( در صورتیکه آلودگی شدید باشد ) به کار برد .

مطمئن شوید که قارچهای آلوده برداشت نمی شوند .

به هنگام برداشت قارچ توالی صحیح یعنی انجام عملیات برداشت از محصولات جدیدتر به قدیمی تر را رعایت کنید .

کوک آوت مناسب را انجام دهید ( کمپوست باید به مدت 12 ساعت در دمای 70 درجه سانتیگراد نگهداشته شود .)

باکتری ها

باکتری ها اغلب نقش مهمی در پرورش قارچ آگاریکوس دارند بطوریکه یکی از نتایج پاستوریزاسیون حفظ میکرو فلور خاصی است که سبب تشویق رشد قارچ خوراکی داشته و در برابر قارچ های بیماریزا مثل تریکودرما نقش آنتاگونیستی دارد . علاوه بر این اندام زایشی قارچ تکمه ای فقط در حضور باکتری سودوموناس پوتیدا تشکیل می شود .

بیماری های ویروسی

بسیاری از قارچ ها به عفونت های ویروسی حساس هستند . در هنگام وقوع این بیماری مناطقی که در آن میسلیوم رشد نکرده به صورت لکه هایی بر روی خاک پوششی نمایان می شود و در اطراف آن قارچ هایی با کیفیت کم ظاهر می شود و گاهی اوقات تنها علامت بروز بیماری کاهش راندمان تولید است . بدلیل سهولت گسترش ویروس ها ، باید به محض مشاهده بیماری و قبل از باز شدن کلاهک قارچ های آلوده برداشت شده و سالن تولید کوک آوت شود . فاکتورهای اکولوژیکی مانند دما و رطوبت بستر کشت و فشردگی بستر در مرحله ریسه دوانی کاملا کنترل شود . اسپان باید از مناطق معتبر تهیه شود . وسایل حمل و نقل اسپان و بستر کشت نیز باید کاملا تمیز باشد .

قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی،

قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی،

قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی، قارچ صدفی،



:: موضوعات مرتبط: مشاوره، مقالات آموزشی قارچ
:: برچسب‌ها: بیماری های قارچ صدفی
ن : دکتر ولی اله مهدیزاده
ت : شنبه هفدهم دی ۱۳۹۰
 
برای مشاهده تعرفه خدمات مشاوره ای کلیک نمایید .

.:: کلیک کنید ::.
 
با کلیک روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید